Amarantový olej

POUŽITÍ: onkologická onemocnění; srdečně cévní onemocnění; odvádění radionuklidů, solí těžkých kovů ;infekční, plísňová onemocnění; herpes; psoriáza; neurodermitida; ekzémy; atopická dermatitida; povrchová zranění, šrámy; onemocnění žaludku a střevního traktu; onemocnění jater; infekce sliznic; popáleniny; poranění; proleženiny; akné; bodnutí hmyzem; v kosmetice pro ochranu, detoxikaci, hydrataci, zvláčnění a výživu kůže
 
SKVALEN:
Amarantový olej je známý zdroj skvalenu. Skvalen je základní složkou lidské kůže, je to nejbližší látka pro lidskou buňku dle svého složení, která zachycuje kyslík a nasycuje jím tkáně a orgány našeho organizmu prostřednictvím vzájemného působení s vodou. Kyslík napomáhá intenzivnějšímu přepracování výživných látek, jejichž nedostatek je příčinou vzniku a rozvoje různých onemocnění. Deficit kyslíku a destrukce buňky vyvolaná nadbytkem oxidantů je základní příčinou vzniku a rozšíření nádorů. Proto specialisté pokládají skvalen za látku, která působí proti nádorům. Skvalen je schopen posilovat imunitní systém několikanásobně, čímž zabezpečuje odolnost organizmu vůči různým onemocněním. Protože je skvalen jednou ze složek buněk kůže, lehko se vstřebává a proniká dovnitř organizmu. Skvalen chrání před radiací tím, že se mění na vitamín D.
Poprvé byl skvalen nalezen v játrech vzácného hlubinného žraloka. Dosud je olej ze žraloka jedním z nejlepších drahocenných produktů dostupných na trhu, který obsahuje skvalen, ale pouze 1-1,5%.
Amarantový olej obsahuje 8% skvalenu!
 

Arganový olej

Arganový olej obsahuje asi 20% sterolů, které se v jiných olejích nevyskytují téměř vůbec. Jsou to látky, které zabraňují vstřebávání části cholesterolu ze střeva do krve a tento je pak vyloučen z těla.
Arganový olej posiluje játra, cévy, srdce, lymfatický a nervový systém, stimuluje krevní oběh, ulevuje při otocích a zánětech. Pomáhá snižovat riziko rakoviny, příznivě působí při Bechtěrevově a Parkinsonově chorobě, zpomaluje degenerativní změny buněk. Zejména při užívání společně s kmínovým olejem má příznivé účinky na imunitní systém.
V kosmetice má bohaté využití zejména v péči o pokožku a její ochraně před vysycháním. Pokožku činí hebkou a jemnou, zmírňuje proces stárnutí a vyhlazuje vrásky. Pomáhá při léčbě lupenky, ekzémů a všeobecně při onemocnění kůže. Posiluje nehty, vlasy a pomáhá při léčbě akné. Smícháním se šípkovým olejem lze získat prostředek k dobrému hojení jizev a prevenci strií.
Arganový olej lze použít i v péči o vlasy. Malé množství se vetře do vlasů a před umytím se nechá 30 minut působit.
 

Dýňový olej

Dýňová semena jsou velmi oblíbenou pochoutkou. Obsahují zinek, který chrání náš imunitní systém. Olej z těchto semen je skvělý. Zmírňuje potíže u problémů s prostatou – bolestivé močení. Má pozitivní vliv na krevní zásobení mozku, snižuje hladinu cholesterolu, snižuje riziko infarktu myokardu, zpomaluje kornatění tepen a blahodárně působí proti zánětům kůže. Zvyšuje fyzickou i psychickou odolnost organizmu.
 

Kokosový olej

Kokosový olej je skvělou alternativou pro ayurvédskou a vegetariánskou kuchyni. Jako náhradu másla ho mohou používat lidé s alergií na mléko. Neusazuje se v cévách jako jiné tuky. Proto ho dietologové doporučují pro osoby trpící diabetem a kardiovaskulárními chorobami. Doporučit ho lze i při redukční dietě.
Kokosový olej obsahuje téměř 50% mastné kyseliny laurové. Tato mastná kyselina se vyskytuje například i v mateřském mléce, kde slouží jako snadno stravitelná složka a zároveň má za úkol chránit mladý imunitní systém proti virům a infekcím. Kyselina laurová má přirozené antivirové účinky, další kyseliny obsažené v oleji napomáhají ničit kvasinky a plísně.
Panenský kokosový olej lze rovněž použít k péči o pokožku a vlasy. Olej hydratuje a regeneruje suchou pokožku, jeho účinky naplno oceníme po slunění.
POTRAVINA
- je snadno stravitelný; je nejbohatším zdrojem kyseliny laurové, kterou obsahuje mateřské mléko; poskytuje pohotovou energii; je šetrný vůči srdci; omezuje tělesnou nadváhu a zabraňuje obezitě; snižuje hladinu cholesterolu; výrazně napomáhá trávicímu procesu a navíc výtečně chutná!; vzhledem ke svému jedinečnému složení je tento olej velmi stabilní, při zahřívání se nepřepaluje jako jiné běžné rostlinné oleje, a netvoří tedy škodlivé volné radikály, lze jej tedy užít i při smažení
KOSMETIKA
- vynikající pleťový olej, velmi snadno se vstřebává a nezanechává mastný film; skvěle hydratuje, přináší; rychlou úlevu suché, popraskané pokožce, pomáhá v boji proti lupům; díky vysokému podílu antioxidantů a vitamínů A,C, E zabraňuje stárnutí pokožky; lze jej užít i jako vlasový kondicionér; hodí se i jako balzám na rty; má hojivé a regenerační účinky a krásně voní!
DOPLNĚK STRAVY
- zvyšuje imunitu, má antimikrobiální a antivirové účinky


Konopný olej

Obsahuje základní aminokyseliny, je bohatý na vitamíny B, C, D, E, K a má nejúplnější komplex proteinů v říši zeleniny. Významně přispívá k posílení imunitního systému, chrání jej před záněty, zvláště u pacientů trpících AIDS. Má výrazně proti rakovinové účinky - snižuje hladinu homocysteinu v krvi. Globulin edestin se velmi podobá globulinu obsaženému v krevní plazmě. Je snadno stravitelný, vstřebatelný a využitelný lidským organismem. Způsobuje pokles celkové hladiny cholesterolu v krvi. Má nejvyšší podíl nenasycených esenciálních mastných kyselin, které si tělo nedokáže vytvořit, ale přijímá je ve stravě. Podporuje správnou funkci střev. Účinně působí při masáži páteře. Má všechna "nej" pro dlouhodobé udržení zdraví našeho organismu. Je velmi žádaný. Konopí obecně a konopný olej zvláště má blahodárné účinky při kožních problémech - zejména při oparech, plísních, kvasinkách, akné, ekzémech, záděrách, rozpraskané kůži, spáleninách.
 

Lněný olej

Vyznačuje se vysokým obsahem lecitinů, minerálních látek a vitaminů. Obsahuje až 72 % nenasycených esenciálních mastných kyselin. Je velmi vhodný na ošetření a zmírnění zánětlivých projevů, astmatu, menstruačních křečí a migrénových bolestí. Má pozitivní účinek na krevní oběh, působí protisráženlivě, snižuje hladinu krevních lipidů, viskozitu krve, vysoký krevní tlak a riziko ischemických chorob srdečních. Zlepšuje elasticitu cév a chrání je před záněty. Zlepšuje krevní zásobení kapilár oční bulvy. Má výtečný pozitivní efekt na suchou a odlupující se pokožku, lupénku a kloubní záněty. Pomáhá udržet si váhu po dietách a předejít cukrovce.
Lněný olej upravuje zažívání, pomáhá při zácpě a celkově blahodárně působí na činnost střev.
 

Makadamový olej

Makadamový olej je vynikající k ošetření pleti, zvyšuje její pružnost, vláčnost a elasticitu. Vyhlazuje ji a zároveň působí antioxidačně. Jeho předností je okamžitá hydratace s dlouhodobým efektem. Užívá se na suchou, rozpraskanou i spálenou pokožku, má hojící a uklidňující účinky. Pleť zanechává po ošetření hladkou a jemnou.
 

Makový olej

Vzhledem k vysokému obsahu Ca a Mg se doporučuje makový olej konzumovat při špatné kvalitě vlasů a nehtů, jako podpůrného prostředku při osteoporóze (zvýšené křehkosti kostí). Účinně působí při pálení žáhy, pomáhá při neurózách (duševní nerovnováze, stresu), zklidňuje psychiku, uklidňuje nervovou soustavu, uvolňuje svalové křeče a tlumí bolesti hlavy v týlu. Díky nižšímu obsahu nenasycených mastných kyselin a velmi příjemnému, jemnému, makovému aroma se může použít k masážím a to buď přímo, nebo ve směsi s jinými rostlinnými oleji.
Vyživuje a chrání pokožku, obnovuje ji, zanechává ji hebkou a vláčnou (dodává pleti esenciální mastné kyseliny a podporuje její hydrataci),  je vhodný na suchou pleť se sklonem k praskání, používá se též na pleť poškozenou ekzémy a záněty.
 

Meruňkový olej

Olej působí příznivě na úpravu činnosti zažívacích orgánů. Pozitivně ovlivňuje činnost jater a srdeční činnost.
Díky vysokému obsahu vitamínů B a A velmi příznivě působící na zrak. Upravuje poruchy srdeční činnosti. Nejnovější průzkumy potvrzují vynikající, podpůrné účinky meruňkového oleje při rakovině. Obsah látek v oleji ovlivňuje příznivě vývoj nových buněk. Přispívá k hydrataci pokožky, je vhodný pro každý typ pleti. Doporučuje se pro péči o pokožku malých dětí a novorozenců.
 

Olej z černého kmínu

Přináší úlevu při nadýmání a bolení bříška u dětí (do 1 roku doporučujeme k masáži ředit s mandlovým nebo jojobovým olejem v poměru 1 : 5). Je vhodný k vnitřnímu užití. Pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin podporuje trávicí systém. Má antibakteriální účinky, odvodňuje a detoxikuje. Urychluje hojení ran a obnovu buněk, podporuje imunitní systém. V asijské a orientální medicíně se po staletí používá při bronchitidě, senné rýmě, průjmech, nadýmání, kožních ekzémech a kopřivce.
Pro suchou, citlivou až lehce podrážděnou pokožku obličeje i celého těla.
 

Olej z perilly

Přestože se výtažky z této byliny používají v tradiční čínské medicíně bezmála již více jak 3 000 let, její výborné účinky jsou na západě stále ještě nedoceněny. Své uplatnění najde především při plicních, dýchacích a nervových potížích a gynekologických zánětech. V oleji ze semen perily křovité se nachází až 60 % omega 3 esenciálních mastných kyselin. Má antialergenní, antikancerogenní, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Je vynikajícím podpůrným prostředkem proti astmatu, kašli (zahlenění), plicním infekcím a zároveň jako prevence chřipky a nachlazení. Vhodný je ke snížení rizika a zvládání prvních alergických příznaků, usnadňuje průběh atopického ekzému. Vědeckými pokusy bylo navíc zjištěno, že perila má schopnost snižovat produkci histaminu a cytokinu TNF. Obě tyto látky jsou vyplavovány při alergických reakcích a jsou zodpovědné za všechny průvodní, nepříjemné pocity svědění či zhoršené dýchání. Sami alergici navíc uvádějí, že po dvouměsíčním užívání perily dochází k výraznému zlepšení průvodních jevů alergií. Olej je vynikající např. při kontaktních alergiích, po bodnutí hmyzem, zmírňuje alergické reakce hlavně na pyly, prach, výtrusy z hub a plísní, chrání organismus ve znečištěném prostředí. 
Dá se bez nadsázky říci, že olej z perily, podobně jako olej z pupalky, je ideálním prostředkem pro ženy. Pomáhá v psychicky i fyzicky náročném období přechodu, reguluje otevírání kožních pórů a působí proti přílišnému pocení, zmírňuje křeče, bolesti hlavy a má sedativní a tonizační účinky. Používá se i jako podpůrný prostředek při zánětů dělohy. Navíc pomáhá i při pocitech zvracení u těhotných žen. 
V odborné literatuře jsou navíc popisovány i jeho příznivé účinky při rakovině, především pak rakoviny prsu a tlustého střeva, dále pomáhá při opakovaném infarktu, při zvýšeném riziku trombóz, revmatických zánětech a zánětech konečníku, rovněž také při auto-imunních chorobách. Velmi dobré výsledky se dostavují užívá-li se při Alzheimerově chorobě. 
Olej ze semen perily je díky svým silným antioxidačním vlastnostem vyhledávaným konzervačním prostředkem při výrobě tradiční sójové omáčky. 
U nás se tento olej vyskytuje v některých lécích. Užíváním samostatného oleje po lžičkách však nezatěžujete zbytečně organizmus dalšími nežádoucími látkami.
 

Oregánový olej

Macerát se získává vyluhováním oregána (dobromysl obecná, Origanum vulgare) ve slunečnicovém oleji. Oregáno obecně se používá na podporu trávení, dýchání a funkci kloubů. Rostlina obsahuje vysoce kvalitní, antisepticky působící carvacrol (má antioxidační účinky). 
Olej z oregána se používá proti plísním, účinkuje jako přirozený zabíječ mikrobů, bakterií, virů a parazitů, je použitelný na kožní a slizniční infekce, používá k léčbě infekčních onemocnění. 
Má protiinfekční vlastnosti, a proto je vysoce efektivní anti-virový, anti-houbový, antibakteriální a dezinfekční prostředek. Olej je vhodný pro lidi postižené plísněmi, při kvasinkové, kožní i slizniční infekci, pomáhá při kožních problémech (akné, lupénka, bradavice, kožní a nehtové plísně), pozitivně působí při infekcích dýchacích cest, zánětů středního ucha, alergiích, astmatu. 
Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, při podávání dětem je třeba obezřetnosti a zmenšení doporučené dávky, v žádném případě není vhodné oční použití přípravku.
 

Ostropestřecový olej

Ostropestřecový olej je bezesporu jeden z nejlepších přírodních prostředků na nemoci jater, jakožto životně důležitého orgánu, a jejich celkovou regeneraci. Podporuje tvorbu nových, zdravých jaterních buněk, které postupně nahrazují buňky staré a poškozené. Zmírňuje mnoho závažných jaterních onemocnění včetně virových infekcí a cirhózy (v některých zemích se dokonce podává v injekcích při otravě jedovatými houbami, které ničí jaterní tkáň). Ostropestřec snižuje možnost poškození jater v důsledku užívání alkoholu, po prodělané žloutence, při chemoterapii a prospívá při žlučových kamenech, protože zlepšuje odtok žluči. Tento olej lze rovněž doporučit pro pročištění organizmu po léčbě antibiotiky. Používá se při vředovém onemocnění žaludku a dvanácterníku, akutní a chronické gastritidy (zánětu žaludeční sliznice), paradentózy a stomatitidy (aftů), poškození kůže a popálenin. Zbavuje tělo nahromaděných toxinů. 
Ostropestřecový olej je výborným antioxidantem, chrání buňky před volnými radikály ještě lépe než vitamíny C a E. Má protizánětlivé a epitelizující (hojící) účinky, předchází vstřebávání toxických sloučenin, posiluje imunitu, pomáhá při různých druzích alergií jako například senné rýmě nebo kopřivce, při astmatických záchvatech a nevolnosti při cestování. 
Zevně je možné použít olej z ostropestřce na křečové žíly a hemeroidy, používá se také při masážích a v kosmetice.
 

Ostružinový olej

Ostružinový olej zpracovaný mechanickým lisováním semen ostružin je velmi cenný díky unikátní kombinaci antioxidantů a esenciálních mastných kyselin.
Je velmi vydatným zdrojem nenasycených mastných kyselin, včetně omega-3 a omega-6 mastných kyselin, obsahuje více než 70% polynenasycených mastných kyselin. Oproti tomu má velmi nízký obsah nasycených tuků.Olej lisovaný ze semen ostružin
Tento panenský olej má rovněž velmi vysoký podíl vitamínu C v přirozené, přírodní formě, který nejenom že podporuje naši imunitu, ale navíc jako přírodní antioxidant snižuje projevy stárnutí, zabraňuje předčasným vráskám, stařeckým skvrnám, rozšiřování pórů a jiným kožním problémům. Olej je proto vhodný i k přidání do přípravků k ošetření poškozené pokožky. Nevýhodou vitaminu C je jeho tendence k rychlé oxidaci, nicméně ve formě oleje dosahuje stabilní trvanlivosti dvou let.
Kromě již výše zmíněných antioxidačních složek obsahuje olej různé formy vitamínu E - tokoferoly a tokotrienoly, které rovněž snižují projevy stárnutí, pomáhají v prevenci srdečních onemocnění, posilují imunitní systém, chrání proti toxinům z cigaretového kouře a jiných znečisťujících látek a podporují hojení kůže. Taktéž nezanedbatelný a pro naše zdraví nepostradatelný je podíl karotenoidů - luteinu a zeaxanthinu, velmi důležitých antioxidantů, které především chrání makulární oblast očí (zadní části oka, kde se nachází sítnice), zabraňují vzniku věkem podmíněné makulární degenerace a jsou výborným podpůrným potravinovým doplňkem ke zmírnění jejích příznaků. Makulární degenerace je onemocnění, způsobené degenerací části sítnice, je nejčastější příčinou slepoty u lidí nad 50 let. Při makulární degeneraci dochází k poruše žluté skvrny (macula lutea) - což je oblast ve středu sítnice, která ovládá centrální zorné pole a umožňuje schopnost barevného vidění - a tím i k těžké poruše zraku. Periferní, postranní vidění zůstává sice neporušené, ale střed zorného pole je rozmazaný, šedý nebo vyplněný jen černou skvrnou. Tyto karotenoidy mohou pomoci předejít glaukomu - zelenému zákalu a kataraktu - šedému zákalu. Všeobecně pak podporují a posilují oči.
 

Petrželový olej

Olej ze semene petržele je vynikajícím olejem, který příznivě ovlivňuje veškeré trávící a zažívací orgány. Obecně zlepšuje chuť k jídlu. Osvědčuje se při infekcích v dutině ústní. Zejména je pak jeho účinek velmi pozitivní při problémech s ledvinami a močovými cestami. Velmi dobře se také osvědčuje dlouhodobější užívání petrželového oleje při nepříjemném unikání moči.
Obsahuje větší množství prvku Fe - železa a tím  příznivě ovlivňuje tvorbu krve. Pomáhá zlepšovat oční potíže, zejména šeroslepost.
Užívání petrželového oleje celkově podporuje tělesnou vitalitu a životní optimismus.
 

Pupalkový olej

Tento olej je naprosto jedinečný a nezaměnitelný. Obsahuje vitamín E a velmi důležité mastné kyseliny, které zmírňují menstruační potíže. Blahodárně působí na ekzémy alergického původu a snižuje hladinu glukózy v krvi. Má příznivé účinky na hyperaktivitu dětí, schizofrenii, kloubní záněty, alkoholismus, psychogenní nechutenství a Parkinsonovu chorobu. Zmírňuje projevy stárnutí, potencuje medikamentózní léčbu u roztroušené sklerózy, posiluje imunitu. Pomáhá v udržování správné teploty organismu a normální hmotnosti těla, urychluje zotavení z nemocí. Dále zlepšuje funkci jater, posiluje paměť, vyrovnává krevní tlak. Působí příznivě proti vypadávání vlasů a zlepšuje jejich kvalitu. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje prokrvení končetin, zmírňuje tvorbu křečových žil, zbavuje bolesti hlavy. Zlepšuje sexualitu žen.
 

Rakytníkový olej

Je to přírodní koncentrát mastných kyselin, vitamínů - E, F, P, K, A, B a C - a hlavně karotenu, kterého obsahuje několikrát více než mrkev a dýně. Důležitý je i vysoký obsah vitamínu E, jenž je významným antioxidantem, zabraňuje sklerotizaci cév a tím snižuje riziko infarktu myokardu.
POUŽITÍ:
- působí jako biogenní stimulátor, celkově posiluje organismus; má antidepresivní a antistresový účinek; zaujímá výraznou pozici při eliminaci potíží zažívacího traktu; rozpouští hleny; napomáhá odbourávání toxických látek v těle; regeneruje epitel kůže při omrzlinách a jakýchkoliv popáleninách; úspěšně se používá při gynekologických potížích; vhodný při nachlazení, rýmě a zánětu dutin; účinný při nehojících se poraněních; upravuje hladinu cholesterolu; vhodný k ošetření hemoroidů; vhodný při ekzémech, akné a oparech; vhodný na posílení zraku
Rakytníkový olej působí proti bolesti, má hojivé a protizánětlivé účinky. Je vhodný při léčení omrzlin, při termických a chemických popáleninách a popáleninách z ozáření, při hojení popálenin oční rohovky.
Při omrzlinách a popáleninách prvního a druhého stupně se rakytníkovým olejem potírají postižené části kůže dvakrát denně. Optimální je aplikovat olej co nejdříve po poškození či úrazu. Je třeba vzít v úvahu barvící efekt rakytníkového oleje, který přetrvává i několik dní. Může zabarvit i prádlo.
Při hlubokých tepelných popáleninách napomáhá rakytníkový olej regeneračním procesům v těchto ranách a přípravě podmínek pro transplantaci kůže. Všeobecně je nutné poznamenat, že rakytníkový olej při léčení popálenin je díky svým vlastnostem srovnatelný se spermacetovým tukem, který se získává z lebečních dutin vorvaňů.
Rakytník dobře hojí i neinfikované rány. V těchto případech se převazy provádí jednou denně a to tak, že se na ránu přikládá gázový tampon lehce napuštěný rakytníkovým olejem. Velmi dobrý léčebný efekt je také při takových onemocněních jako je šupinovitý ekzém, neurodermitidy, opary, při léčení a profylaxi lokálních popálenin z ozáření, které vznikají při terapii některých onkologických onemocnění. Jsou to především onemocnění jícnu, močového měchýře, konečníku, ženské pohlavní oblasti. V těchto případech se před ozařováním vkládají do dutých orgánů tampony napuštěné rakytníkovým olejem nebo se provádějí olejové nálevy.
Rakytníkový olej se s úspěchem používá při gynekologických zánětlivých onemocněních, při léčení eroze děložního čípku, zánětech pochvy, zánětech sliznice krčku dělohy. Dobrý léčebný účinek je pozorován i při zánětlivých onemocněních konečníku. 
Jestliže někdo u vás v rodině trpí záněty nosní sliznice, záněty hrtanu, hltanu a angínami, pak i zde rakytník poskytne neocenitelnou službu. Je nutné v průběhu týdne 2-3 krát denně potírat sliznice nosu a hrdla vatovým tamponem navlhčeným rakytníkovým olejem. Lidem, kteří trpí zánětlivými onemocněními dásní a paradentózou, je vhodné přikládat tampon napuštěný rakytníkovým olejem na zanícené místo na 10-15 minut. Tuto proceduru je možné opakovat 1-2 krát denně v průběhu týdne až čtrnácti dnů.
Rakytníkový olej zaujímá zvláštní pozici při léčení onemocnění zažívacího traktu, především při vředovém onemocnění žaludku a dvanácterníku a při gastritidě. Při těchto onemocněních se doporučuje užívat olej po jedné čajové lžičce 15-20 minut před jídlem 3-4 krát denně v průběhu jednoho měsíce. Týká se to především jarního a podzimního období, kdy dochází k zhoršení projevů těchto chorob. Během prvních 3-4 dnů užívání oleje může nastat přechodné zhoršení příznaků onemocnění, které je brzy vystřídáno rychlým zlepšením. Je třeba zdůraznit, že léčebné účinky rakytníku v mnoha případech převyšují účinky moderních chemických léčivých prostředků.
 

Třezalkový olej

Třezalkový olej se používá na suchou, citlivou a podrážděnou pokožku, na masáže namožených svalů a bolavých zad, na opruzeniny a proleženiny. Vhodný po slunění a k potírání spánků při migrénách a neurózách. 
Olej je vhodný také na ošetření zraněných míst, při výronech krve, při spáleninách a hlavně při veškerých nervových obtížích. Při revmatismu a hlavně jako masážní prostředek při bolestech v oblasti páteře. 
Třezalka obecně jemným způsobem ovlivní náš tělesný a duševní stav, zlepší a zesilní pozitivní efekt světla na psychiku, ovlivňuje specielní procesy v nervovém centru, zmenšuje tělesnou reakci na stres, zlepšuje krevní oběh, zlepšuje látkovou výměnu a vylučování moči. Zmírňuje podráždění nervové soustavy, při depresích a při poruchách spánku. V době přechodu je tato vzácná bylina velice účinná. Slouží také pro zlepšení nálady. 
Olej může u citlivých lidí se světlou pletí vyvolat fotosenzibilitu po pobytu na slunci a také svědění, nebo se mohou vyskytnout skvrny na kůži.